LauriSkon En lupaa mitään.

Kohuehdokkaan jäätävät vaalilupaukset – lue avoin tilitys!

  • Kohuehdokkaan jäätävät vaalilupaukset – lue avoin tilitys!

Kun perustin Klikinsäästäjä-nimisen yhteisön kesäkuussa 2015, en ajatellut perustavani samalla myös yritystä. Yhteisön suosion kasvaessa kävi kuitenkin pian selväksi, että klikkijournalismia satirisoivan sivun rinnalle tarvitaan myös aito ratkaisuvaihtoehto.

Niinpä aloimme muutaman mukaan hypänneen kaverin kanssa jo syksyllä 2015 visioida ja kehittää uutisapplikaatiota, jonka taustalle perustettiin yritys ja jonka missioksi asetettiin klikkiotsikoiden siirtäminen unholaan. Syntyi Klikinsäästäjä Oy.

Matka on opettanut jo nyt paljon. Tiedän, millaista on pomppia riemusta onnistuneiden sijoittajaneuvotteluiden päätteeksi ja millaista on hakata päätä seinään, kun laskuja tulee enemmän kuin pankkitilin saldo meinaa antaa myöten. Molemmat kuuluvat asiaan ja se pitää tiedostaa, kun yrittäjäksi lähtee.

Yrittämisestä maalatut mielikuvat sekä ovat että eivät ole lunastaneet lupauksiaan. Byrokratiaa on, kyllä, mutta yllättävän paljon on myös apua jota sekä valtio että kunnat tarjoavat. Uskon, että yritystoiminnan merkitys kansakunnan hyvinvoinnille ymmärretään jatkuvasti paremmin ja että yrittäjän asemaa tullaan tulevina vuosina helpottamaan, koska helppo se ei ole.

Yrittämistä voidaan helpottaa monin tavoin myös kuntatasolla. Helsingissä toimii esimerkiksi NewCo YritysHelsinki, joka on etenkin aloittelevia startupeja valmentava yrityskasvun keskus. Tiedän kokemuksesta, että palvelu tulee tarpeeseen, mutta sitä ei ole riittävästi siihen nähden, kuinka paljon etenkin nuorilla on innokkuutta yrittäjyyttä kohtaan.

Kaikki on siis kiinni resursseista, ja yrittäjyyden jos minkä kohdalla tulisi ymmärtää se, että kyseessä on investointi tulevaisuuteen. Tiedän, että näin sanotaan kaikkien menonlisäysten kohdalla, mutta minä olen tietenkin se ainoa, joka on asiansa kanssa oikeassa.

Ylipäänsä startup-yritysten ja politiikan välille tarvitaan lisää vuoropuhelua. Moni startup-yrittäjä kokee politiikan vanhanaikaisena työkaluna, jolla ei pysty oikeasti muuttamaan maailmaa tai muutos on ainakin piinallisen hidasta. Vastaavasti moni poliitikko epäilee startup-maailman ”pöhinää” ja pelkää, että katteettomat lupaukset ajavat nuoria ottamaan tarpeettomia riskejä.

Molemmat näkökulmat ovat ymmärrettäviä. On totta, että politiikka on nykyisellään jäykkää ja epäuskottavaa, mutta tosiasia on, että politiikassa luodaan perusedellytykset sille, että yrittäminen on mahdollisimman kannustavaa ja mielekästä. Ja sekin on totta, että startup-maailmassa pöhistään aika paljon, mutta ihan oikeasti – onko siinä jotain väärää, että ihmiset ovat innoissaan jostakin? Saattaisiko Suomella mennä vähän paremmin, jos pöhinää olisi enemmän? Minä uskon, että menisi.

Helsinki on aina ollut kauppakaupunki eikä tuo rooli ole muuttumassa mihinkään. Jos yrityksiin ja yrittäjiin ymmärretään panostaa, on Helsingillä kaikki menestyksen avaimet käsissään kansainvälistä kilpailua ajatellen. Huhtikuussa on taas mahdollisuus päättää siitä, kuinka paljon yrittäjyyteen satsataan. Sinä päätät.

PS. Eihän tämä tainnut kovin raju tilitys olla, mutta kiva kun kävit!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän kkapela kuva
Kari Kapela

Toimituksen poiminnat